'Wat begon als een kleine solidariteitsactie afgelopen zondag, is volledig uit zijn voegen gebarsten', zegt Give a Day founder/oprichter en coördinator, Kempenaar Bart Wolput.

PhD in Traffic Engineering (KUL) -dr. burgerlijk ingenieur- Bart Wolput (36) is afkomstig uit Olen, en woont in Ranst.  Hij is tevens oud-leerling van kOsh St.-Jozefscollege Herentals.

'Give a Day besloot zijn hulpplatform www.impactdays.be gratis ter beschikking te stellen van gemeentes om noodhulp tussen buren mogelijk te maken', vervolgt creatieve Wolput.  'We wisten niet wat ons overkwam.'

De solidaire golf is fenomenaal : 90.000 bezoekers, 13.000 hulpaanbieders, 4.000 hulpvragen

'Op 5 dagen tijd hebben we 169 gemeentes opgestart met een hulpplatform om burenhulp te organiseren op een discrete manier.

De solidaire golf is fenomenaal. We hadden 90.000 bezoekers, 13.000 hulpaanbieders en werden 4.000 hulpvragen gematcht. Solidariteit gaat viraal.

Leuven was de eerste om te starten en procedures uit te schrijven voor de plan van aanpak. 'Ik wil Leuven hartelijk bedanken', vervolgt initiatiefnemer en oprichter Bart Wolput.

'Stad Leuven nam de lead ook om alles mooi te documenteren van processen. We vragen wel aan andere gemeentes om ze niet te overbevragen. Hun telefoon staat roodgloeiend. Alles wat ze maken, zullen we volgende week verspreiden onder alle aangesloten gemeentes via de website.'

'Ook massa buitenlandse interesse'

"Ondertussen is ons 1e buitenlandse gemeente in opstart in Frankrijk en hebben we een samenwerking afgesloten met een Nieuw-Zeelandse organisatie om het daar op te zetten', geeft Bart aan.

'De website was al beschikbaar in 3 talen, Nederlands, Frans en Engels. We zijn nu in 10 haasten nieuwe talen aan het toevoegen. Zo kunnen we deze ongelooflijke solidariteitsgolf verspreiden over gans de wereld.'

Met steun van stad Antwerpen komt daar volgende week alvast Spaans, Pools, Roemeens en Arabisch bij. 'Het is een beetje cynisch. Hoe een virus dat ons verplicht afstand te houden, net dichter bij elkaar brengt.

'Ik ben zwaar ontroerd door de enorme solidariteit'

'Ik ben zwaar ontroerd door de enorme solidariteit en tegelijk tevreden dat we ons steentje kunnen bijdragen, maar hier stopt het niet', besluit Bart. 'We starten later ook nog een opleiding postgraduaat 'modern vrijwilligerswerk' op in de Plantijn Hogeschool (HP) Antwerpen.'

Bij Give a Day werken vandaag 6 voltijdse krachten. 

Kempense gemeenten in opstart bij Give a Day www.impactdays.be : Geel,  Olen, Kasterlee, Heist-op-den-Berg, Berlaar, Grobbendonk, Nijlen en Westerlo. Herenthout, Herentals, Berlaar, Balen, Lille en Laakdal zijn al operationeel.  Er volgen nog een pak lokale besturen uit heel het land en de EU.

Wil je zelf als ziekenhuis, woonzorgcentrum, gemeente een platform opstarten vanuit je gemeente of non-profit?

Deze kan je gratis aanvragen via www.impactdays.be

Op de foto's archief : Het Give a Day-team met Bart Wolput, en een screenshot 'Leuven Helpt' van Impact Days / N.

Niels & Guy Verellen/ Nnieuws.